(untitled) (Ius Canonicum, 2018)
Factio Liberalis hispana introducit in sua causa quaestionem religiosam anno 1899. Probabiliter sibi est unica subsistendi possibilitas impulsui Factionis Conservatoris, propinqui traditionalismo alphonsino a Leone XIII alito. Quapropter proponit legislationem quae praesertim privatae docentiae, fere exclusive rellgiosae, . vegilantiam statalem refert, ac maxime et vigilantiam institutorum perfectionis evangelicae. Haec omnia faciunt quaestionem iuridicam interpretationis articuli 29 in Concordato anno 1851 facto, qui ad litterum statum ad sustinendus institutos tres masculinos determinatos cogit, non ceterorum futuro constituto. Disputatio, primum inter liberales et traditionalistas, pervenit deinde diplomatica septembre anni 1901. Prosequitur non confecta post annos nunc examinatos. Pero hos annos novissima res publica, Sagasta praeside, ad vigilandos institutos quasdam promulgat cautiones, praesertim dispositionem regiam septembre anni 1901. Aplicatione autem ulteriori monstrat intentionem duntaxat politicam. Sunt cautiones quae ad opinionem destinantur, secreto autem cum Vaticano negotiatae. Ad hoc auctor consultavit fundos Archivi Generalis Ministerii Rerum Exteriorum, quod includit partem Archivi Legationis hispanae apud Vaticanum. Consultavit etiam documenta Archivi Aedis Regiae Matritensis, et litteras cottidianas varie intentionis, et annales rerum gestarum at que recentem