La simulación parcial en el matrimonio canónico (Ius Canonicum, 2018)
Offertur coniuncta et slsthematica expositio de figura iuridica quae complectiturexclusionem elemento um essentialium matrimonii canonici. Ad hoc, doctrina communior et iurisprudentiae rotalis criteria utuntur, semper tamen ad mentem auctoris studii. Prima pars generalis proprietates sic dictae simulationis partialis (exclusio eJ.ementorum essentialium matrlmonli) intra squema initiale negotii iuridlci studet, et suas patefacit peculiaritates notasque specificas. Ex hoc examinantur existentia et materia Intentionls excludentis;quod inducit ad reflexionem respectivam actus positivi voluntatis et distinctionis inter non se obligare -et non adimplere. Denique individuantur tres formae simulationis partialis quae statim in extenso aguntur. Quo ad exclusionem prolis attinet, haec tota lata materia se continet in his paragraphis: ius 1n corpus atque ius ad prolem, verborum interpretatio historica et sisthematica quae utuntur in can. 1086, 2, perpetultas iuris in corpus, exclusiones temporales iuris. Exclusio unitatis In suis duobus aspectibus examinatur: et proprietatis exclusio et obligationis consentaneae (fidelitatis). Exclusio indisolubilitatis sic proponitur: exclusio indisolubilitatis vinculi, connexio cum suppositis erroris de indisolubilitate, exclusio perpetuitatis communitatls vitae, referentla ad lntentionem divortii civilis.